Baba Višnjina 18, 11000 Beograd
tel. (+381 11) 2459354, 065 2459354
e-mail. cikazuba@eunet.rs
Posete se zakazuju.


ŠTA JE KARIJES?

Zub se sastoji iz tri čvrsta tkiva i pulpe. Čvrsta tkiva su: gledj, dentin i cement koji se međusobno razlikuju po strukturi i procentu mineralnih materija od kojih dominiraju kalcijum i fosfor (gledj oko 95%, dentin 75%, cement oko 50% ).
Pulpu čine nervni i krvni sudovi.

Karijes (kvar zuba) je patološki proces koji dovodi do razgradnje i raspadanja čvrstih zubnih tkiva i javlja se na svim zubima.

KAKO NASTAJE KARIJES?

Karijes je progresivno uništavanje zuba kiselinom koju proizvode bakterije koje se nalaze u dentalnom (zubnom) plaku.
Zubni plak je lepljiva materija koja sadrži bakterije, a nalazi se na površini zuba. Bakterije plaka vrše fermentaciju šecera pri čemu se stvara kiselina te se smanjuje pH u ustima. Nastala kiselina rastvara minerale iz gledji i dolazi do demineralizacije.
Kiselina koja je nastala delovanjem bakterija može biti neutralizovana pljuvačkom. Neutralizacija uzrokuje porast pH vrednosti u ustima i "povratak" rastvorenog kalcijuma i fosfora nazad u gledj i dolazi do remineralizacije. Karijes se u stvari razvija u periodu kada je proces demineralizacije jači od procesa remineralizacije.

Prema lokalizaciji u odnosu na blizinu pulpe (nerv i krvni sudovi) karijes može biti površinski koji zahvata gledj, srednji koji zahvata pored gledji i dentin i duboki koji se maksimalno približava pulpi.

Pogledajte animaciju Širenje karijesa


TERAPIJA KARIJESA - popravka zuba i vađenje živca:

Savremena stomatologija podrazumeva odsustvo bola što je i karakteristika ove ordinacije. Samo bezbolna intervencija daje komfor i pacijentu i doktoru.
Karijes treba ukloniti u potpunosti ( do zdravog tkiva ) da se ne bi širio dalje. U slučaju površinskog i srednjeg karijesa terapija se vrši u jednoj seansi tako što se na čvrst dentin aplikuju adekvatne zaštitne podloge koje otpuštaju jone fluora čime preventivno sprečavaju karijes. Preko se postavljaju ispuni.
U slučaju dubokog karijesa gde živac nije zahvaćen na razmekšani dentin stavljaju se preparati na bazi kalcijum - hidroksida, a zub se zatvara privremenim ispunom u trajanju do 30 dana. Za to vreme kalcijum - hidroksid regeneriše preostali sloj dentina na koji se potom stavlja zaštitna podloga i definitivni ispun. U terapiji karijesa defekti zuba mogu se nadoknaditi konzervativno različitim vrstama ispuna, i to:
amalgamskim ispunima, takozvanim sivim plombama i savremenim kompozitnim ispunima to jest belim plombama, koje pored funkcionalnog zadovoljavaju i estetski momenat. Najjednostavnije poboljšanje " u boji" je da stare amalgamske ispune (plombe) zamenite belim, prikladnim da se maskiraju uz vašu prirodnu boju zuba.

Dokazano je da su sive amalgamske plombe stetne po zdravlje, jer u sebi sadrze živu - te preporučujemo da ih zamenite belim kompozitnim.
Zbog svog hemijskog sastava amalgam je u razvijenom svetu defitivno izbačen iz upotrebe.
Dugi niz godina u svakodnevnoj upotrebi bio je amalgam - smeša srebra i žive.
Mehanička otpornost bila mu je dobra, materijalom se vrlo lako radilo, ali da bi se amalgamska plomba postavila neophodno je bilo ukloniti više zdrave zubne supstance, pošto je veza izmedju zuba i ispuna mehanička.
Nedostatak amalgama je i rubna pukotina (prostor izmedju zuba i ispuna) dovoljna za prodor bakterija ispod plombe.
Posle kraćeg vremena (zavisno od veličine ispuna) plombirani zubi preuzimaju boju amalgama - tamne. Jedan od osnovnih nedostataka amalgama je nezadovoljavjuća estetika koja i najviše muči pacijente.
Najnovije generacije kompozita (bele plombe) rešile su pitanje trajnosti (izdržljivosti) tako da današnji materijali u potpunosti zadovoljavaju sve zahteve moderne stomatologije. Veza izmedju bele plombe i zuba je hemijska, što sprečava prodor bakterija, a materijal otpušta jone fluora i na taj način štiti od karijesa.
Polimerizacija ("stvrdnjavanje") kompozitnih ispuna ostvaruje se dejstvom posebnog svetla. Prednost je što pacijent odmah posle intervencije može da žvaće. U ovoj ordinaciji primenjuju se isključivo kompozitni materijali priznatih svetskih proizvodjača.


Amalgamski ispuni (plombe)


Kompozitni ispuni (plombe)

 

Amalgamska "plomba"


Kompozitna "bela plomba"

Ako je karijes zahvatio živac i krvne sudove, dolazi do njihovog zapaljenja (pulpitis) što je praćeno jakim bolom. Ista se mora ukloniti, a korenski kanali gde je bila pulpa pune se adekvatnim sredstvima i postavlja se trajni ispun.

Pogledajte animaciju Uklanjanje nerva, punjenje kanala i postavljanje ispuna.

Ako dodje do infekcije korenskog kanala (gangrena), štetni nadražaji iz kanala vremenom dospevaju u periapikalni prostor u viličnoj kosti i prouzrokuju patološke promene koje dovode do hroničnog apeksnog parodontitisa koji ima osobine žarišta što može imati negativne posledice na vid, srce, bubrege i zglobove.

Pogledajte animaciju Hronični Apeksni parodontitis (proces)

Terapija je hirurška i obavlja se u lokalnoj anesteziji, dakle bezbolno. Pravi se rez na gingivi i odiže režanj do iznad vrha korena. Odgovarajućim instrumentima uklanja se patološki proces, a gingiva se zašiva. Konci se skidaju posle 7 dana. Ova hirurška intervencija naziva se apikotomia ili resekcija vrha korena zuba.

Mali karijes se leči brže i jeftinije, dok duboki karijes otežava i poskupljuje lečenje!