Baba Višnjina 18, 11000 Beograd
tel. (+381 11) 2459354, 065 2459354
e-mail. cikazuba@eunet.rs
Posete se zakazuju.


PREVENTIVNA I DEČJA STOMATOLOGIJA

Osnovni cilj svih preventivnih mera u stomatologiji je da spreči pojavu oboljenja usta i zuba ili ukoliko je do oboljenja došlo, da ih što pre izleči kako bi se sprečilo nastajanje komplikacija. Primarna prevencija sastoji se u zdravstvenom vaspitavanju naših pacijenata što obuhvata obuku o pravilnoj oralnoj higijeni i stvaranje navika o dolasku na redovne kontrole (dva do tri puta godišnje), redovno uklanjanje mekih i tvrdih zubnih naslaga (kamenca). Pod preventivom podrazumevamo i primenu savremenih materijala koji svojim sastavom i kvalitetom doprinose zaštiti opšteg zdravlja pacijenata. Kao primer, možemo navesti da se u ovoj ordinaciji upotrebljavaju kompozitni ispuni (bele plombe) koje u svom sastavu sadrže fluoride koji sprečavaju sekundarni karijes. Amalgamski ispuni (sive plombe) su u razvijenom svetu izbačene iz upotrebe, jer svojim sastavom izazivaju neke bolesti (npr. Alchajmerovu bolest).

Posebna pažnja posvećuje se dečjoj preventivi u sprečavanju pojave karijesa davanjem saveta deci i roditeljima u pogledu pravilne oralne higijene i ishrane trudnica i dece. Vrši se fluorizacija svih zuba i zalivanje dubokih fisura stalnih zuba čime se poboljšava otpornost na karijes.

Nepravilno pranje zuba može doneti više štete nego koristi. Neadekvatna četkica i pogrešna metoda pranja dovode do oštećenja i zuba i desni .